Sinds april 2015 mogen wij ons ‘Rots en Waterschool’ noemen.
De meeste leerkrachten zijn gecertificeerd om Rots en Water-trainingen te geven.
Waarom deze trainingen?
Wij vinden het op de Thrimwalda school belangrijk dat kinderen van jongs af aan, met elkaar leren samen te spelen. Dit samen spelen leidt tot samen werken en dat leidt tot samen kunnen leven, gebaseerd op duidelijke, veilige, respectvolle regels
Sociale competenties zijn in een steeds veranderende, multiculturele samenleving overal van levensbelang geworden. Als jij jezelf niet kent, dan begrijp je een ander ook niet en wordt het erg moeilijk met die ander(en) een respectvolle relatie op te bouwen. Respect voor elkanders eigenheid en vrijheid. Voor het ontwikkelen van een eigen identiteit is een goede sociaal-emotionele ontwikkeling nodig. Het is een groot winstpunt om als team structureel van groep 1 t/m 8 kinderen hierbij te helpen. Wij leggen met een enthousiast schoolteam het fundament voor het hanteren van een rotsopstelling of een wateropstelling. Kernwoorden hierbij zijn: zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen.
Wat houdt ‘Rots en Water’ in ?
Weerbaar zijn
KEN JIJ JE ‘STERKE IK’ AL? – DE ROTSHOUDING
‘Weerbaar zijn’ betekent net zoiets als voor jezelf op durven komen. Voor jezelf op durven komen als het moeilijk wordt. Als je gepest wordt op school bijvoorbeeld. Of als iemand wil dat je iets gaat doen wat niet goed voelt. Als je weerbaar bent, ben je ontspannen en neem je de tijd om na te denken over je volgende actie. Wat voelt goed? Wat past bij jou?
Hoe sociaal ben jij?
KEN JIJ JE ‘FLEXIBELE IK’ AL? – DE WATERHOUDING
‘Sociaal zijn’ betekent net zoiets als denken om de gevoelens van de ander. Respect hebben voor elkaars kwaliteiten en grenzen. Misschien vind je het juist moeilijk op school omdat je ‘sterke ik’ te sterk is geworden? Word je snel boos terwijl je eigenlijk graag vrienden zou willen maken? Zit je vast in ‘stoer’ gedrag, terwijl je graag zou willen vertellen over wat je echt dwars zit?
Als je geleerd hebt om de Rots- en Waterhoudingen afwisselend te gebruiken, passend bij de situatie, dan ben je in balans. Dan kun je voor jezelf opkomen, kunnen je vrienden op je steunen en kun je openstaan voor nieuwe samenwerkingen en vriendschappen.
Waarin onderscheiden wij ons?